BLOGG

 • Höjdpunkter Juli – September

  INVIGNINGSDAGS!!

  Innan höjdpunkterna kommer lite info inför invigningen!
  Den 30 September inviger vi konstverket vid Fulltofta strövområde, ni som följt oss behöver kanske ingen större introduktion av projektet, men såklart finns det mer info att få på www.multiplera.com! Glöm inte attenda på Facebook också för uppdateringar: https://www.facebook.com/events/796155575593168/

  Lite info kring eventet:
  🕑 När: 30 september
  ⏰ Tid: På plats klockan 12.00, Invigning kl. 14.00
  📍 Fulltofta Strövområde

  Vägbeskrivning till Eventet:
  🚗 Bil:
  Närmaste parkering: Kyllingahus (begränsat med platser).
  Alternativ parkering: Fulltofta Naturcentrum (många platser + kollektivtrafik).
  Buss från Fulltofta Naturcentrum till Kyllingahus kl. 13.15, retur kl. 15.00. Bokning: Netta@muralcentralen.com.

  🚌 Kollektivtrafik:
  – Regionbuss 469: Helger, stannar vid Fulltofta Naturcentrum.
  – Regionbuss 470: Dagligen, stannar vid “Ramstorp Fulltofta” (1,5 km från Fulltofta Naturcentrum). Obs: Om du ska resa en tidig morgontur är det önskvärt att du beställer dagen innan. För grupper om 5-9 personer måste beställning göras minst fem arbetsdagar i förväg på telefon 0771-77 44 99

  Men nog formalia! Nu ska vi berätta om de senaste månaderna. Juli, Augusti och September var ju så olika på alla sätt tänkbara.

  Juli erbjöd en välförtjänt paus. Semester var ordet, och under denna tid fann vi oss själva i en tillfällig stunds lugn. Vi lät verktygen vila och hämtade andan.

  Augusti inleddes med en utmaning; en oväntad regnstorm svepte in just när vi var redo att dra igång igen. Och om någon trodde att det skulle vara vår enda utmaning den månaden, kommer vi göra dig besviken. Det var den inköpta jordborren som inte fungerade, den inhyrda skåpbilen som stannade mitt på motorvägen, och elavbrottet på Hornbach – just när en beställning av bruk från Finja skulle läggas in. Och mitt i allt detta, ett komiskt äventyr när vi, omringad av långtradare, med vår lilla skåpbil skulle hämta bruket. Det var många ögonblick av osäkerhet, men det löste sig faktiskt till slut.

  September kom och vi började finna vår rytm. Med varmare kläder och ökad erfarenhet, kom vi igång med grävandet, murandet och putsandet. Multipleraskulpturen började ta form, bit för bit, trots naturens nycker. Vissa dagar var det stekande sol, andra dagar för vindigt för att ens sätta upp ett tält, och ibland kom regnet i skurar. Men, mestadels sken solen på oss.

  Totalt hade vi ca 350 delar att pussla ihop till cirka trettio figurer. Det var en blandning av märkta, obegripliga och ibland felaktiga delar. Men med tiden lärde vi oss att hantera allt, från att blanda bruk till att skilja mellan betong och cement. Skulle nästa kejsare i Kina behöva några tips för sitt efterlivsprojekt, är vi redo med råd.
  Mitt i allt detta besöktes vi ofta av nyfikna vandrare – från Holland, Berlin och Eslöv. Många undrade, ”Vad är detta?”, och vi såg det som en möjlighet att informera och skapa blivande ambassadörer för Multiplera-projektet.
  I allt detta tumult fick vi upp en skylt i tid, tack vare Beijers bygg i Hjärup som bistod med det rätta timret.

  Vi är evigt tacksamma för alla som har stöttat oss längs vägen! Både hemma och på fältet!
  Nu när invigningsdagen närmar sig jobbar vi för fullt. Vi ses där!

 • Höjdpunkter april – juni

  Början på slutet!

  Under april månad tog vi vår bil – packade den full med kameror, ritbrädor och lera för att fortsatta vår workshopturné. Vid varje workshop föreläste vi om terrakottaarmen och berättade om vårt projekt. Sedan fick barnen fotografera och rita av varandra samtidigt som de berättade hur de ville att den slutliga skulpturen skulle se ut.
  Vi besökte platser som Osby, Bjuv och Höganäs.
  Vi hade även hjälp av Trulsa från kollektivet Rehab kultur som deltog i vår workshop. Björn besökte Arlövs kulturskola och genomförde noggranna 3d-skanningar med tålmodiga barn. Tillsammans arbetade vi fram figurer som skulle passa in i skogen. Vi producerade bland annat figurerna som plockar svamp, vandrar, gör snöänglar och värmer sig med en mugg varm choklad. De blev strålande.

  Våra kunskaper och färdigheter kring att utföra 3D-skanningarna har, tack vare den nya AI-tekniken gjort processen effektivare än vi först föreställt oss. Det är otroligt hur denna teknik har utvecklats bara under projektets gång. Skanningarna ger riktigt fin detalj på barnen och efter de behandlats av Victor och vår 3D-artist Rasmus Wieselgren får vi fram perfekta skanningar som vi sedan skickar till Polymorf för print.
  Netta började arbeta med effektmätning och Victor gjorde en backup på alla 3d-filer. Det visar sig att vi i skrivande stund har 124 stycken(!!) skanningar.

  I maj höll vi en workshop på Hörby Kulturskola där vi placerade ut alla elever i en gymnastiksal för att få en känsla för hur den storskaliga skulpturen skulle se ut. Vi bestämde att invigningen skulle äga rum den 30 september 2023 och insåg hur pass snart det egentligen är!

  Vi fick även uppmärksamhet från Kristianstadsbladet när de skrev om oss i Östra Göinge, Broby. Vi bokade bajamaja och tält till augusti i Fulltofta. Björn åkte tillbaka till Arlöv för att göra fler skanningar av barnen. Victor skapade en kort film där vi hälsade till alla deltagare. Vi berättade om vad vi hade gjort sedan vi sågs senast och vad som återstod inför invigningen den 30 september.

  I juni arbetade Adam i källaren med att fylla terrakottadelarna med cement. Vi insåg att vi behövde ännu fler skanningar och en fokusgrupp från Malmö ställde upp. Denna fokusgrupp, som Netta hade samlat in, fick även besöka Polymorf för att se hur skulpturerna tillverkades. Peter dokumenterade besöket genom att fotografera och filma.

  Som vanligt tackar vi för att ni följer oss och ser fram emot att fortsätta att dela med oss av vårt arbete till er alla framöver!

  Allt gott,
  Muralcentralen och Multiplera Skåne

 • Höjdpunkter Februari och Mars

  Underbara workshops

  Vi har haft en fantastisk månad tillsammans med barn i flera av Skånes kommuner. Det har varit en otrolig upplevelse att få träffa så många entusiastiska och kreativa barn.
  Jakten på barngrupperna i de sista kommunerna går framåt. Nu har vi bara tre kvar! Så vet ni någon som skulle vara intresserad från Höganäs, Östra Göinge eller Bjuv – Skriv skriv skriv! Vi är tacksamma för all den hjälp vi får med att skapa vår skånska terrakottaarmé.

  Vi har rest runt i bilen från kommun till kommun och hållit föreläsningar om vårt arbete med konstverket och bett barnen hjälpa till att skapa terrakottaarmén genom att berätta hur den ska se ut. Det har varit fantastiskt att se deras kreativitet och fantasifulla idéer! Vi är så glada över att så många ville vara med och hjälpa till – från Landskrona, Höör till Simrishamn och mellan Trelleborg, Perstorp och Ängelholm.

  Premiär för Konstverket!!

  Vi har nu bestämt oss för att invigningen av skulpturen kommer att ske den 30:e september i Fulltofta naturområde. Vi ser fram emot att presentera verket för alla som kommer och firar med oss. Det kommer att bli en fantastisk invigning fylld med vandringar, konst, cider och salta pinnar. Vi ser också fram emot att återse alla de barn och vuxna som vi träffat under vår resa.

  Vi tackar för att ni följer arbetet och ser fram emot att fortsätta att dela med oss av vårt arbete till er alla framöver!

  Allt gott,
  Muralcentralen och Multiplera Skåne

 • Höjdpunkter Januari

  Jaga kontakter!

  Efter några dagars välbehövlig julledighet drog vi igång nya året med buller och bång. Vi sammanställde en karta som visar kommuner vi genomfört workshops i, de kommuner vi är i kontakt med och de kommuner där vi ännu inte fått tag i en barngrupp. Som synes på kartan går det ett vitt bälte genom norra Skåne – från Örkeljunga till Östra Göinge. Har vi spekulationer? Mja, det skulle bero på en massiv konspiration i så fall. Äh, vi lägger in en extra växel för att nå barngrupper istället för att fundera mer kring det.

  Skanningar
  Victor har lånat paddan över julen och fördjupat sig i olika typer av skanninsmetoder. Vi valde en app som heter Luma. En app med ett bra UI och som har en teknologi som använder sig av neurala nätverk och AI är precis vad vi letat efter. Våra tidigare problem med skanningen har varit att läsa av objekt som rör sig (med andra ord barn), löser sig genom att programmet pusslar ihop den mest ”sannnolika” formen på det skannade objektet. Ni anar inte allt vi lärt oss från när vi drog igång det här projektet!

  Stackars Fiolina
  Minns ni vår prototyp? Skulpturen som placerades på en närliggande förskola och som barnen döpte till Fiolina? Såklart ni gör!
  Tanken med prototypen var att vi ville testa vad den tål i form av väder, vind och yttre påverkan.
  Yttre påverkan var också vad den fick känna på en natt i januari när den inhägnade gården fick besök. Morgonen därpå låg Fiolina med näsan i marken. Så vi fick kalla in Polymorf igen för att resa henne och staga upp strukturen. Tråkigt med skadegörelse såklart, men faktiskt ett bra test för vår framtida terrakottaarmé. Vi konstaterar att det behövs minst tre armeringsjärn eller tjockare dito–för att hålla lite bättre mot yttre påfrestningar. Tack för den kunskapen kära vandaler!

  Allt gott,
  Muralcentralen och Multiplera Skåne

FÖLJ VÅR BLOGG VIA MAIL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *