BLOGG

 • Höjdpunkter Februari och Mars

  Underbara workshops

  Vi har haft en fantastisk månad tillsammans med barn i flera av Skånes kommuner. Det har varit en otrolig upplevelse att få träffa så många entusiastiska och kreativa barn.
  Jakten på barngrupperna i de sista kommunerna går framåt. Nu har vi bara tre kvar! Så vet ni någon som skulle vara intresserad från Höganäs, Östra Göinge eller Bjuv – Skriv skriv skriv! Vi är tacksamma för all den hjälp vi får med att skapa vår skånska terrakottaarmé.

  Vi har rest runt i bilen från kommun till kommun och hållit föreläsningar om vårt arbete med konstverket och bett barnen hjälpa till att skapa terrakottaarmén genom att berätta hur den ska se ut. Det har varit fantastiskt att se deras kreativitet och fantasifulla idéer! Vi är så glada över att så många ville vara med och hjälpa till – från Landskrona, Höör till Simrishamn och mellan Trelleborg, Perstorp och Ängelholm.

  Premiär för Konstverket!!

  Vi har nu bestämt oss för att invigningen av skulpturen kommer att ske den 30:e september i Fulltofta naturområde. Vi ser fram emot att presentera verket för alla som kommer och firar med oss. Det kommer att bli en fantastisk invigning fylld med vandringar, konst, cider och salta pinnar. Vi ser också fram emot att återse alla de barn och vuxna som vi träffat under vår resa.

  Vi tackar för att ni följer arbetet och ser fram emot att fortsätta att dela med oss av vårt arbete till er alla framöver!

  Allt gott,
  Muralcentralen och Multiplera Skåne

 • Höjdpunkter Januari

  Jaga kontakter!

  Efter några dagars välbehövlig julledighet drog vi igång nya året med buller och bång. Vi sammanställde en karta som visar kommuner vi genomfört workshops i, de kommuner vi är i kontakt med och de kommuner där vi ännu inte fått tag i en barngrupp. Som synes på kartan går det ett vitt bälte genom norra Skåne – från Örkeljunga till Östra Göinge. Har vi spekulationer? Mja, det skulle bero på en massiv konspiration i så fall. Äh, vi lägger in en extra växel för att nå barngrupper istället för att fundera mer kring det.

  Skanningar
  Victor har lånat paddan över julen och fördjupat sig i olika typer av skanninsmetoder. Vi valde en app som heter Luma. En app med ett bra UI och som har en teknologi som använder sig av neurala nätverk och AI är precis vad vi letat efter. Våra tidigare problem med skanningen har varit att läsa av objekt som rör sig (med andra ord barn), löser sig genom att programmet pusslar ihop den mest ”sannnolika” formen på det skannade objektet. Ni anar inte allt vi lärt oss från när vi drog igång det här projektet!

  Stackars Fiolina
  Minns ni vår prototyp? Skulpturen som placerades på en närliggande förskola och som barnen döpte till Fiolina? Såklart ni gör!
  Tanken med prototypen var att vi ville testa vad den tål i form av väder, vind och yttre påverkan.
  Yttre påverkan var också vad den fick känna på en natt i januari när den inhägnade gården fick besök. Morgonen därpå låg Fiolina med näsan i marken. Så vi fick kalla in Polymorf igen för att resa henne och staga upp strukturen. Tråkigt med skadegörelse såklart, men faktiskt ett bra test för vår framtida terrakottaarmé. Vi konstaterar att det behövs minst tre armeringsjärn eller tjockare dito–för att hålla lite bättre mot yttre påfrestningar. Tack för den kunskapen kära vandaler!

  Allt gott,
  Muralcentralen och Multiplera Skåne

 • Höjdpunkter November & December

  Möten, event och årets slut!

  Möten!
  I November har vi slipat på föreläsningarna och våra workshops så de flyter på som rinnande vatten! Vi pratar inte i mun under föreläsningen och vi tar instruktionerna i rätt ordning (Tog bara ett halvår!). Vi planerar fler workshoppar i bl.a. i Ystad, Hörby och Simrishamn. Ingrid och Björn åkte även upp till Stockholm för att inspireras och sprida kunskap om Multiplera-projektet på Samtidskonsdagarna.

  Vi besökte Skåneleden
  Som ett fördjupat projekt åkte Björn upp till Kristianstad tillsammans med vår filmare Peter Wiren för att träffa barnen på After School. Där träffade vi Lina och Sarah, tjänstemän på Region Skåne som jobbar med Skåneleden. Vi packade vår största ryggsäck med kanelbullar och chokladmjölk och gav oss ut på en vandring på Skåneleden.

  Med oss har vi de lerfigurer som vi gjorde under vårt första besök. Undervägs berättar Lina och Sarah om fakta (130 mil vandringsled i Skåne) och vad som gäller när man är ute och vandrar. De svarade tålmodigt på barnens nyfikna frågor:

  – Ja, man får klättra i träd.
  – Ja, man får övernatta.
  – Ja, man får ta pinnar med sig hem, dock inte om man befinner sig i ett naturreservat.
  – Ja, man får göra upp eld på en anvisad plats.
  – Nej, om man hittar en söt kanin får man inte ta de med sig hem.

  Därefter ställde vi ut lerfigurerna i en vacker dunge. Barnens verk är torkade men inte brända, så de kommer med tiden att vittra i sönder och sjunka tillbaka i marken, där de kom från. Med andra ord ett konstnärligt kretslopp. Innan vi vandrar tillbaka hugger vi in i en stor påse kanelsnäckor och sköljer ner den med chokladmjölk. Under vandringen tillbaka sjönk solen långsamt ner. Barnen förundrades över att allt detta fina finns precis runt knuten där de bor.
  Vi avslutade besöket med en parkeringsbot på 400:- Värt det!

  December

  November avslutades med att arrangera en pressträff för att presentera Multiplera-projektet för omvärlden. Vi planerade en eftermiddag och bjöd utöver press – in tjänstemän från kommun och region, samarbetspartners och barn från Sorgenfriskolan.
  En väldigt trevlig tillställning med möjlighet att mingla och lära sig mer om tekniker, metoder och visioner.

  Vi hade även möte med Mats Stjernfeldt, konsthallschefen på Malmö Konsthall. Han förvaltar nu förslaget att utreda en barnens konsthall. Ingrid och Björn ska vara med som konsulter och kontakt till de barn från Sorgenfriskolan som kom på idén inför vårt besök med Frida Trollmyr i maj. Spännande!

  Vi träffade även Frida som nu lämnar över sin tjänst som kulturnämndens ordförande till nya krafter i januari. Trevligt samtal med kaffe och lussebullar där vi tackade varandra för många bra möten och för ett jättefint samarbete.
  Vi workshopade även i Tomelilla, Vellinge, Eslöv, Staffanstorp och Svalöv.
  Tyvärr fick vi avslag från flertalet av de ansökningar vi har haft ute i höst, men vi tar nya tag i fundraisingen nästa år! Tog möte med Polymorf och kom överens om att med den budget vi har i nuläget kunna skapa 33 lerskulpturer som ska sättas ut i Fulltofta nästa år. Efter det känner vi att det är dags för lite ledighet!

  God jul och gott nytt år önskar MULTIPLERA SKÅNE!

 • Höjdpunkter Oktober

  Workshops, workshops, workshops!

  Tycker att vi börjar med den roligaste delen av projektet! Vi fortsätter att träffa flera barngrupper i skolor runtom Skåne.
  Efter mycket nyfikenhet tänkte vi att det är hög tid att berätta lite om hur våra workshops ser ut! Vi börjar med en liten föreläsning där vi först berättar lite om projektet, och sedan om konst; hur tolkar man och gestaltar känslor med kroppen? Barnen får jobba i grupp, fota varandra såväl som teckna och skriva, för att sedan avsluta med att skapa en skiss i modell-lera. Vi samlar in allt material och bygger ett sorts arkiv som gör att alla barnen är med i processen att bestämma hur skulpturerna ska se ut.

  Vi avslutade oktober med att besöka på Kulturskolan i Hörby, på Sofiaskolan i Rörum och en skolklass vi träffade på Ystad Konstmuseums pedagogiska avdelning.

  Administrationsarbete

  Den glamorösaste delen av det konstnärligaste jobbet (eller?). I oktober sysslade vi mycket med admin. Det är ett stort projekt som behöver mycket pusslande. Just nu är det mycket schematekniskt – att boka dagar och tider som passar alla olika sorters barngrupper vi stöter på är inte så lätt som man kan tro. Tillsammans med Netta och Victor som jobbar bakom kulisserna, så mailar vi med bland annat kultursamordnare, rektorer och lärare. Utöver det jobbade vi med ansökningar, med hemsida, kommunikation, bankärenden, redovisningar, bokföringskonsulter och andra sortens möten blir det ju också. Avundsjuka?

  Möte hos Polymorf!

  Vi har haft ett ytterligare möte med Polymorf. Det är alltid lika spännande att besöka deras studio på Norra Grängesbergsgatan. Vi planerade lite närmre kring tillverkandet av skulpturerna och fick känna och klämma på olika typer av skånsk lera. Vi fick även ta med oss en souvenir – en kopia av knäpartiet till vår prototyp som står på Förskolan Lekhuset! Den är nu på display i kontoret som en påminnelse av att vi har världens roligaste jobb.

  Nu har vi gått in i november som är en månad med ännu fler workshops och ett pressevent som hålls den 24e November på kulturhuset Rehab i Malmö!
  Be there or be ▢

  Allt gott,
  Multiplera Skåne

FÖLJ VÅR BLOGG VIA MAIL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *