BLOGG

 • Hej Victor Bergström!
  Victor Bergström

  Säg hej till vår nya Kommunikatör & Producent Victor Bergström!

  Victor arbetar i både konstnärliga och kommersiella forum med kommunikation, film, grafik och marknadsföring. Hans kombinerade bakgrund som arrangör för både större kommersiella event och små avantgardistiska utställningar manade honom till att kavla upp ärmarna och hjälpa till för att realisera Multiplera Skånes vision och storslagna mål.

 • Höjdpunkter: Augusti – September

  Och så blev vi fler!

  Vi startar upp hösten tillsammans med nya medarbetare i projektet som kommer att presentera sig inom kort! De kommer att avlasta oss bakom kulisserna med att exempelvis sköta bokningar av barngrupper, samarbetet med kommuner, utforska relevant teknik för projektet och mycket annat. Det slog oss hur långt in i projektet vi faktiskt hunnit när vi ser hur mycket information det är att lämna över. Men de är entusiatiska kring projektet och trots att det kommer bli slitigt så kommer vi nog ha mycket roligt tillsammans!

  Och så fick vi en perfekt plats!

  Åsa har under sommaren (tillsammans med de andra eldsjälarna på Stiftelsen Skånska Landskap) engagerat sig i projektet. Vi började tillsammans leta högt och lågt efter en plats. Och så en dag fick vi ett samtal där de meddelade oss att vi kunde ha installationen på den perfekta platsen vi hade hoppats på! Innan en välförtjänt semester träffades vi och skrev avtalet!
  Det blir på Fulltofta strövområde, i Skånes geografiska mittpunkt som vi till slut kommer att skapa installationen. Platsen ligger på både Skåneleden och Fulltoftas vandringsleder, det är vandringsavstånd från kollektivtrafiken och är tillgängligt för färdtjänstfordon– sa jag att det var perfekt?

  Ingrid och Björn drog iväg och besökte vår nya plats i Fulltofta för att provgräva lite. Vissa utav oss är bättre på att posera med ett spett än att faktiskt använda det, men vi räknar med att öva mer nästa höst!

  Mot Kristianstad!

  Denna termins fokusgrupp är barnen som deltar i kulturinitiativet After Schools aktiviteter på Gamlegårdens bibliotek i Kristianstad. Förra hösten var vi två av de tre verksamheter som nominerats till Region Skånes pris ”Kulturpaletten”. Det var After School som tog hem priset, och det var där och då, under prisutdelningen som Muralcentralen fick sina första samarbetspartners i Multiplera Skåne! Vi träffades igen i början av september för att lära känna varandra lite mer, och barnen fick känna på leran som inspirerade oss att komma på hela Multiplera-projektet. 

  Nästa vecka återkommer vi till After School och Kristianstad för att påbörja första omgången workshops i skolor! Det börjar i Bromölla, Sjöbo och Båstad. Därefter är det dags för vårt samarbete med Malmös kulturskolor och med Dunkers Kulturhus i Helsingborg.

 • Höjdpunkter: Juni – Juli 2022

  Vilken sommar det varit!

  Under en stekhet dag i juni installerade Albin och Johanna på Polymorf den allra första prototypen! Vi har fått låna Bell, 9 år under våren för att testa 3D-scanning och äntligen kan vi visa resultatet för er alla! Vi ville ha prototyp-skulpturen i närheten av kontoret för att kunna undersöka huruvida konstruktionen förändras med tiden och väderlekarna. Lyckligt nog fick vi lov av Förskolan Lekhuset att installera Bells alter ego på deras skolgård vid Sorgenfri i Malmö.

  Invigningen skedde med barn från Sorgenfriskolans fritids, med förskolebarnen från Lekhuset och självklart massvis med salta pinnar och saftis! Vi fick dessutom sällskap av Frida Trollmyr – Kulturnämndens ordförande i Malmö. Barnen på förskolan valde att döpa statyn till Fiolina efter en omröstning med många olika förslag. Demokrati när den är som bäst!

  Tillbaka till Stadshuset!

  När vi i våras besökte Stadshuset med barnen från Sorgenfris fritids talades det om hur man ska gå tillväga för att skapa ett forum för konst gjord av barn i en riktig konsthall. Malmös Kulturförvaltning nappade på förslaget direkt och tillsammans började vi undersöka hur detta skulle kunna gå till.
  Tillsammans började vi bjuda in människor med stort inflytande över Malmös kulturliv till Muralcentralens lokaler. På sommarlovets första dag satt vi alla där – för att lyssna på fem av de modiga flickorna pitcha sina idéer inför alla dessa vuxna! Där var bland annat Kulturdirektören Pernilla Conde Hellman, Frida Trollmy, Malmö Konsthalls chef med en kollega och Mimmi Sjöö från Barnrättspåret. Som tur var hade vi och barnen förberett oss väl på vad vi ville säga.
  Nu ser vi fram emot fortsättningen och under tiden vet vi att ”Se Din Konst! ” arbetar oförtröttligt med samma mål på olika platser i Skåne.  Vi rekommenderar verkligen att titta på deras arbete: https://www.instagram.com/se.din.konst/

  Tänk att vårt arbete redan gett sådana ringar på vattnet. Tänk att barnen vågade ta så stor plats efter Workshopen. Det här är verkligen ett speciellt projekt för oss. Ju fler konsthallar som visar upp barns konst desto bättre!

 • Månadens höjdpunkter: Maj 2022

  Vad säger ditt kroppsspråk?

  Tillsammans med Sorgenfriskolans fritids, våra hjälpredor och försökskaniner, spenderade vi en eftermiddag med att utforska hur vi kommunicerar med våra kroppar. Vi började med en liten föreläsning som handlar om konst, färglära och hur man tolkar känslolägen i skulpturer. Den praktiska workshopen som följde gick ut på att leka med hur man gestaltar känslor med kroppspråk. Barnen arbetade i par eller smågrupper med sina uppdrag; hur ser du ut när du vill visa en stark känsla, hur ser du ut när din kropp är i vila osv. Eftersom konstverket som Multiplera Skåne ska kulminera i kommer bestå av skulpturer av barn i verklig storlek så är en stor del av vårt arbete tillsammans med barn kommer att handla om vad de vill kommunicera om sig själva. Första frågan: vad kan du berätta med och genom en kropp? Vi gav de deltagande barnen kameror och bad dem utforska detta och vi fick flera fina och roliga resultat!

  Besök hos kommunpolitikern Frida Trollmyr

  I vårt projekt undersöker vi om processen kan leda till att barnen som deltar kan få en ökad känsla av tillhörighet och få en större kunskap av hur man kan förändra något i ett demokratiskt samhälle. Detta kopplar även an till det arbete som pedagoger ofta arbetar med redan. Vi tog med några utav våra fokusbarn på besök hos Frida Trollmyr, kulturnämndsordförande i Malmö, som tog emot oss på Stadshuset. Vi fick fika och hade möte i sessionssalen, runt bordet där Malmös politiker vanligtvis fattar sina beslut. Med oss hade vi frågor om hur man går tillväga om man är ett barn och vill få något gjort i Malmö. Frida gav barnen handfasta tips; samla ihop flera namn och skriv sedan till en politiker direkt. De måste nämligen svara på mail! Så om man vill ha en ny skateyta i Folkets park, som några utav de unga deltagarna hade som exempel, så är det Andreas Schönström som är ansvarig politiker. Ifall man vill ha en konsthall för barns konst så är det Frida själv som kan ta sig an ärendet. Spännande! Det fanns även utrymme för en del frågor om hur politiker klär sig, ifall de går runt med pengar i en portfölj, och hur en vanlig dag på jobbet ser ut för Frida. Somliga provade mikrofoner och ordförandeklubban innan vi lämnade henne för att hon skulle få hämta sina egna barn på fritids.

  En förmiddag i Fulltofta…

  I vårt arbete för att hitta en plats till installation har vi fått lära oss en del regler kring naturskydd, naturreservat, Natura 2000 och naturvårdsavtal. Spännande och lärorikt – men vi inser också svårigheterna med att på ett säkert sätt placera terracottafigurer i mänsklig storlek i skogen utan att förankra dem väl i marken. Därför var det med stor spänning vi åkte tillbaka Fulltofta efter att Skånska Landskap hade föreslagit en plats där man faktiskt får gräva och förankra främmande objekt i naturen. Lina och Sara från Skåneleden blev våra guider för utflykten. Vi gick ett par stenkast längs med Skåneleden och hamnade på en plats där växtligheten öppnade upp sig till en lummig glänta. ”Här!” sa Lina, efter att ha stämt av koordinaten på sin mobil. Vi hittade både vilda liljekonvaljer, enbärssnår och ormbunkar i området – men framför allt en perfekt plats att stanna till på för att reflektera över en utplacerad terrakottaarmé föreställande skånska barn. På väg hem kände vi oss väldigt nöjda. En stor nöt knäcktes idag. Den geografiska platsen kan vara avgjord. Den ligger precis på Skåneleden, mitt i Skåne, långt bort ifrån trafikerade leder och bebyggelse – men ligger heller inte i ett naturskyddat område. Vad innebär det? Jo, att vi får gräva och förankra våra skulpturer! Peppar peppar, ta i trä och håll alla tummar ni har!

  …och en eftermiddag på Tjärö!

  Efter vårt besök i Fulltofta körde vi vidare till Blekinge och tog färjan över till Tjärö. Där har nämligen en utav Polymorfs skulpturer stått installerad utomhus sedan förra sommaren, mitt i den Blekingska skärgården. Skulpturen är skapad av samma material och med samma teknik som vi planerar att skapa våra skulpturer med, så vi var spända på att se hur den hade klarat årstidernas olika påfrestningar. Under vinterhalvåret är alla förbindelser stängda och först sista april börjar färjan gå igen, så varken vi eller Polymorf har kunnat besöka den förrän nu. Vi var fulla av spänd förväntan när vi med hjälp av karta och GPS-koordinater letade efter skulpturen för att se hur den klarat vintern. När vi kom fram stod den lerprintade pelaren till synes helt opåverkad av ett år i väder, kyla och salta vindar. Inga sprickor och ytan hade inte blivit porös – den var bara jättefin! Det betyder att vi kan använda lerprintningstekniken som vi siktat in oss på till skulpturerna. Efter att ha utforskat ön gick vi för att äta lunch på den enda restaurangen och på eftermiddagen tog vi färjan tillbaka, solbrända och mycket nöjda med dagen.

  Sista kalaset innan sommaren – prototypinvigning!

  17/6 står äntligen vår första prototyp färdig och det vill vi fira! Prototypen kommer att stå på Sorgenfri och föreställer fantastiska Bell som stod modell för oss för ett tag sen. Vi 3D-skannade henne och nu har Polymorf printat en ”kopia” av henne i lera – i verklig storlek dessutom! Detta ska vi fira innan både vi och månadsbloggen tar sommarpaus, sen ses vi igen till hösten med ännu mer skoj…

FÖLJ VÅR BLOGG VIA MAIL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *