Möt Peter Wirén

Under Multiplera Skånes projekttid kommer arbetet att dokumenteras för att sen sammanställas till en dokumentär. Filmaren Peter Wirén kommer att följa (nästan) varje steg vi tar och är en lika självklar del av teamet som Muralcentralen. Därför lät vi Peter berätta lite om sig själv!

Vem är du, Peter?

Jag är filmare med en förkärlek för kultur och konstnärliga processer. Jag har gjort egna dramafilmer, dokumentärer och mängder med TV-inslag.

Hur trillade du in på det här projektet?

Jag jobbade som reporter på SVT:s kulturprogram ’Sverige!’ där jag gjorde ett reportage om Muralcentralens projekt där elever tillverkade och satte ut lerskulpturer på Österlen. Jag kände Ingrid sedan tidigare och hade länge velat skildra hennes (och Björns) viktiga arbete. Efter reportaget gjorde jag en del dokumentationer åt dem och blev tillfrågad om jag ville göra den här dokumentationen. Jag tvekade inte en sekund med att svara ja!

Hur är det att följa projektet som observatör?

Jag tror nästan det är lika spännande för mig att följa projektet som det är för Ingrid och Björn att skapa det. Det finns mig veterligt inga liknande projekt vare sig i skala eller teknik så det är en ständigt oförutsägbar resa som är oerhört stimulerande att följa. Björn och Ingrid är fantastiska konstnärer som är uppfinningsrika och drivna utan att ge avkall på de ’mjuka’ värden som projektet grundar sig i.

Hur är det att jobba med barn framför kameran? Är det någon skillnad mellan att dokumentera barn och vuxna?

Att jobba med barn är alltid angenämt då den förställning som de flesta vuxna medvetet eller omedvetet anlägger vid mötet med en kamera, inte existerar. Det blir ofta ärligt och fint. 

Vad ser du mest framemot i projektet?

Även om resan är minst lika viktig som målet så ser jag fram mot det ögonblick då skulpturerna möter sin publik. Jag tror det blir fantastiskt!

Läs mer om Peter här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d