Möt Polymorf

Multiplera Skåne kommer att resultera i en storskalig kollektiv skulptur som ska representera barn från alla skånska kommuner. För att hjälpa oss att skapa barn av lera i naturlig storlek samarbetar vi med formgivarkollektivet Polymorf. Polymorf arbetar med många olika saker inom design och arkitektur, och för att ta reda på lite mer om dem stal vi en liten stund och ställde lite frågor.

Vilka är ni?

Polymorf är en multidisciplinär praktik för arkitektur, design och forskning driven av Johanna Jonsson och Albin Karlsson som arbetar med att undersöka gränslandet mellan hantverk och digitala fabrikationsmetoder. Genom att kombinera Johannas färdigheter inom hantverk med Albins inom programmering utforskar vi nya områden med utgångspunkt i de fysiska och digitala processerna bakom olika former och texturer. Vårt nuvarande fokus är riktat mot keramisk 3D-printning för skapandet av unika, skulpturala konst- och designobjekt och futuristiska, expressiva arkitektoniska byggnadselement och strukturer.

Vad är det som gör Multiplera Skåne intressant för er?

Översättningen från verklighet till en digital representation genom 3D-scanning och sedan tillbaka till verklighet igen är något som intresserar oss mycket med projektet.

Hur fungerar det?

När man skapar någonting som ska 3D-printas i lera måste, innan själva 3D-printningen tar fart, en digital 3D-modell skapas. Sedan måste en så kallad G-code, instruktioner för 3D-printern ska fungera och bete sig skapas av modellen. Slutligen måste leran förberedas för att få rätt konsistens och inte ha några bubblor i sig. Faktum är att vid framtagandet av större, 3D-printade strukturer av lera är själva 3D-printningen en relativt liten del.

Har ni några egna spännande projekt på gång?

Vi har just nu flera intressanta projekt på gång. Det är dock inte alla som vi kan prata högt om. Men vi arbetar bland annat med en stor order bestående av 3D-printade keramiska bruksgods till det stora onlinevaruhuset SSENSE i Kanada.

Vad ser ni mest framemot i Multiplera?

Det är alltid lika spännande att se någonting man arbetat mycket med förverkligas i full skala!

Läs mer om Polymorf här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: