Möt Muralcentralen

Multiplera Skåne är ett projekt skapat av Muralcentralen som drivs av konstnärerna Ingrid Sandsborg och Björn Carnemalm. Här är några snabba frågor med oss!

Var kommer idén till Multiplera ifrån?

Ingrid: Under några vackra höstdagar 2019 skapade vi lerfigurer tillsammans med barn och familjer från Österlen på Kivik Art Centre under Bästa Biennalen. Vi använde en lera som säljs som jordförbättring, tanken var att de obrända lerfigurerna vi ställde ut under en ek skulle smälta ner och ge näring till marken. Men när vi såg de små figurerna så önskade vi att man kunde bevara dem. Vi skojade om att vi ville göra figurer i bränd lera och större figurer som kunde stå i vacker skånsk natur – en skånsk terrakotta-armé föreställande skolbarn i naturlig storlek. Men sedan slutade vi inte tänka på det, utan samlade i stället annan information som kunde utveckla projektet. Och när vi sommaren 2020 blev tillfrågade om vi inte hade en projektidé vi satt och höll på så fick vi ju svara att; jo det hade vi ju…

Vad är drömutkomsten för Multiplera Skåne?

Björn: Konstverk drabbar betraktaren på olika sätt. Vissa får en att vilja aktivera sig, starta en diskussion andra känns mer i magen eller bröstet – som en känsla. Sen finns det konstverk som får en betraktare att känna sig delaktig i verket i ögonblicket när man upplever det. Jag drömmer om att vårt konstverk kommer att ha den effekten. Sen drömmer jag såklart också om att alla de tusen barn och ungdomar som har medverkat i projektet kommer att bära det med sig lång tid framöver, som något man kan visa upp och berätta om.

Vad ser vi mest framemot i projektet?

Ingrid: Multiplera Skåne är ett projekt med många olika delar och jag tycker att allt är lika spännande. Jag älskar att få sätta saker i ett sammanhang, hitta de röda trådarna och sedan få allt att klicka. Det är intressant att lära sig mer om nya tekniker och material. Likaså hur vi tillsammans med samarbetspartners resonerar kring att hitta en plats för konstverket och alla olika utmaningar kring det momentet. Men allra roligast är alltid att få träffa barnen, för det är då det börjar på riktigt. Det är mötet med deltagarna som driver oss framåt och det är genom deras energi och input som vårt arbete utvecklas.

Björn: Att få träffa människor som brinner för det de gör, och att dessa människor ska se sin ingång i projektet. Allt ifrån politiker, tjänstemän, fritidspersonal och såklart till alla barnen som ska vara med.

Läs mer om Muralcentralen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: