Månadens höjdpunkter: April 2022

Hej och välkomna till Multiplera Skåne! Vi är så glada att ni har hittat hit! Detta är vår allra första månadsblogg för projektet så ni kan ge er på att vi har massor att berätta. Multiplera Skåne är ett projekt sprunget ur de tidigare projekten Multiplera (Kivik Art Centre 2019) och Multiplera Malmö (2020). I de tidigare projekten gjorde vi tillsammans med deltagare obrända lerskulpturer som ställdes i den skånska naturen – under en bondes ek på Österlen och i Slottsparken i Malmö. Mycket har hänt sen dess och projektet har växt i storlek på alla möjliga sätt. Vi kallar det skämtsamt för ”vansinnesprojektet” – idén om skapa lerskulpturer i naturlig storlek föreställandes barn från alla skånska kommuner! Nej, inte alla skånska barn – så vansinniga är vi inte – men åtminstone kommer varje kommun att representeras. Det tvååriga projektet stöttas av Postkodstiftelsen, Region Skåne och, sedan ungefär en vecka tillbaka, Malmö Stad. Så, vi är kanske inte så vansinniga ändå…

Stöd från Malmö Stad för att utveckla ny teknik och nya metoder

Vi har sedan projektets start inlett ett samarbete med designkollektivet Polymorf för att utveckla en metod för att skapa skulpturerna. Med hjälp av 3D-skanning och 3D-printing i lera ska vi försöka få till så ”verklighetstrogna lerbarn” som möjligt. Det är en spännande process och mycket som är nytt, både för oss och Polymorf. Därför blev vi väldigt glada när det damp ner ett stöd från Malmö Stad för att utforska just dessa saker! Nu startar arbetet med att skapa och testa prototyper, följ vår blogg för få uppdateringar om arbetet.

Test av 3D-skanning och 3D-printing

Det bästa sättet att lära sig är att göra, håller ni inte med? En fredagseftermiddag fick vi besök av fantastiska Bell, 8 och ett halvt år gammal, som stod modell för 3D-skannern i vår iPad. Det var en rolig stund, till och med Bell hade kul fast hon mest fick stå still. Roligast var att se resultaten, tänk att se hela dig i 3D på en liten skärm! Vi tog med oss våra inskanningar av Bell till Göteborg och besökte KKV för att lära oss mer om 3D-printing i lera. Det var fantastiskt att se Bell växa fram ur printern! Vi passade på att göra en liten print av Björn med, när vi ändå var i farten.

Foto: Muralcentralen

Workshops med Sorgenfris fritids

Mitt i påsklovet bjöd vi in barn från Sorgenfris fritids att skapa med oss på Rehab. Resultatet blev några timmar av glädje och en miniutställning på Rehabs innergård. Barnen fick i uppdrag att skapa lerfigurer som föreställer människor, men vi fick oss även några tomtar och en kanin. Det är lite extra roligt att ha soliga vårluncher på innergården nu, en påminnelse om hur roligt projektet är och det kommer bara bli roligare! Under projektets gång kommer vi att ha några grupper som kommer att få extra fokus och följa projektet närmre, och Sorgenfri är en utav dem och de är med oss från start för att hjälpa oss hitta riktning i projektet.

Vad händer i maj?

Självklart har det hänt en massa annat i april, men i vår månadsblogg fokuserar vi på månadens höjdpunkter. Vilka det kommer vara nästa månad kan vi självklart inte säga med hundra procents säkerhet, men vi har några saker som vi tror kommer bli lite extra spännande. Vi kommer att fortsätta att jobba med Sorgenfri fritids och fortsätta arbetet mot att skapa en prototyp som vi kan sätta ut på prov. Vi ses igen om en månad och anmäl dig gärna för att följa vår blogg så du inte missar något!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d